Een verstoorde darmflora bij uw paard of pony

De bacterie-huishouding in de darmen is zeer gevoelig. Oorzaken van een verstoring van het evenwicht zijn bijvoorbeeld veranderingen in het voer en/of het voerschema, het trainingsschema, de trainingsomstandigheden of de weersomstandigheden, een verhuizing, een wedstrijd, een bezoek van de hoefsmid of een vaccinatie door de dierenarts. Maar ook een periode van ondervoeding, ziekte, antibiotica of andere medicijnen kan de darmflora verstoren.

Bij een verstoring in de darmflora komen de voor de Spijsvertering belangrijke bacteriën in de verdrukking en krijgen schadelijke bacteriën, die kwalijke zuren produceren, de kans om zich te ontwikkelen. Dit proces kan zich heel langzaam en geleidelijk ontwikkelen en heeft tot gevolg dat de opname van voedingsstoffen vermindert.

Dit kan diverse klachten tot gevolg hebben.

Het paard voelt zich tijdelijk wat minder fit, komt slecht door de wintervacht heen, blijft achter in de groei, heeft minder werklust, herstelt zich minder goed na inspanning, krijgt slappere mest en kan uiteindelijk Koliek krijgen. Er kan echter ook sprake zijn van een snelle en drastische verstoring van het evenwicht; de symptomen zijn dan onder andere plotselinge diarree of koliek. Ondersteunende ingrediënten zijn o.a.: Probiotica, Gist, pectinevezels en {enzymen} in combinatie met belangrijke vitaminen, Mineralen en Aminozuren. Probiotica beordert het herstel van dit evenwicht is een 'must' voor het handhaven van een goede gezondheid, maar ook voor  een snel en volledig herstelproces. Door het toedienen van de juiste 'positieve' darmbacteriën probiotica krijgen de goedaardige bacteriën de kans om zich te herstellen.

Ter verduidelijking: producten als Yakult en Actimel bevatten vergelijkbare darmbacteriën voor de mens.