Wondbehandeling bij paarden en andere huisdieren

Wonden

Wonden

De oorzaken van wonden zijn divers en ook het type wond verschilt van geval tot geval. Van een beet van een ‘collega hond’ tot een botsing met prikkeldraad in de wei. Van een hotspot tot een uit de hand gelopen allergische reactie op insecten. Om wat voor wond het ook gaat, in alle gevallen geldt dat het uitermate hinderlijk is voor het dier. Naast een grondige ontsmetting is het van belang de wond zo snel mogelijk ‘tot rust te brengen’, om te voorkomen dat het dier eraan gaat bijten, schuren of likken waardoor de wond niet geneest, gaat infecteren of zich zelfs uitbreidt. NML health biedt verschillende middelen die ingezet kunnen worden bij uitwendig letsel, deze worden in dit protocol beschreven.

● Uitwendig

- Puur Wondgel - Puur Calendula zalf - Vetramil Honingzalf - Groene Leem wondpasta 

● Inwendig

- Puur Trauma

● Zowel in- als uitwendig

- Traumeel - All Septicum

Uitwendig

Puur Wondgel

Deze wondgel op geleibasis bevat een extract van Calendula, Echinacea angustifolia, Millefolium, Hamamelis en Aloe Vera. Calendula bevordert de vorming van granulatieweefsel waardoor de huid zich sneller herstelt. Het zorgt voor een mooie wondgenezing met een zo klein mogelijk litteken. Hamamelis bevordert de wondgenezing en werkt verzachtend op de (droge of geirriteerde) huid. Echinacea angustifolia weert infecties. Door toevoeging van Millefolium remt de Puur Wondgel tevens kleine bloedingen. De toegevoegde Aloe werkt ont-stekingremmend, dringt diep in de huid en het onderliggende weefsel en bevordert de conditie hiervan door haar natuurlijke vitamines, waaronder B12, mineralen, enzymen en aminozuren. De wondgel trekt erg snel in waardoor deze goed zonder verband is in te zetten.

Puur Calendula zalf

Puur Calendulazalf bevat Calendula officinalis tinctuur en daarnaast Equisetum en Capsella tinctuur. Calendula officinalis, de goudsbloem, heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert het genezingsproces van wondjes door de stimulering van de vorming van granulatieweefsel. Het wordt toegepast bij ontstekingen van de huid en slecht helende wonden en, humaan, bij brandwonden. De werking van Calendula wordt ondersteund door de aanwezigheid van Capsella bursa-pastoris (herderstasje) en Equisetum arvense (paardestaart of heermoes).

Vetramil Honingzalf, met Cardiospermum!

Vetramil Honingzalf kan zeer goed uitwendig worden ingezet bij alle soorten wonden, hotspots of huidirritatie. Deze unieke honingzalf bevat 100% zuivere, gestandaardiseerde honing, waardoor een continu hoog enzymgehalte gewaarborgd wordt. Daarnaast bevat Vetramil een huidverzorgende basiszalf en een aantal antimicrobiele etherische olien welke de afweer van de huid versterken en schimmel- (Ocimum bacilicum) en bacteriegroei (Tymus vulgaris) tegengaan. De etherische olien geven tevens een licht bittere smaak aan de zalf, wat het onaantrekkelijk maakt om op te likken. Na de lancering van Vetramil hebben wij bij NML health al erg veel positieve reacties ontvangen. Ook bij operatiewonden zorgt Vetramil voor een snel en mooi, schoon herstel van de huid. Door de toegevoegde Cardiospermum heeft Vetramil tevens een jeukstillend effect wat het ook zeer goed toepasbaar maakt bij jeukende, eczemateuze uitslag.

Groene Leem Wondpasta

Groene Leem werd al in de oudheid gebruikt ter genezing van wonden en ter reiniging van de huid. Groene Leem wondpasta van de Groene Os bestaat uit diverse helende olien, kruiden en mineralen en helpt weefsel en huid te herstellen. Het werkt zeer bloedstelpend, minimaliseert de vorming van wild vlees en littekenweefsel, verzacht de pijn en gaat zwelling tegen. Ook voedt het de huid en houdt deze soepel en elastisch. Groene Leem heeft de bijzondere eigenschap dat het vuil uit wonden trekt en tevens een beschermende en ademende laag vormt over de wond waardoor vuil en vliegen geen kans krijgen om de wond binnen te dringen. Daarnaast is de Groene Leem Wondpasta zeer effectief gebleken om zwellingen tegen te gaan.

Tasman Tea Tree olie

Tea Tree olie, of Theeboomolie (uit Australie), is een van de krachtigst werkende natuurlijke antiseptische, schimmelbestrijdende en bacteriedodende middelen die ooit zijn ontdekt. De reeds verdunde (20%) Tea Tree olie van Tasman is veilig voor dieren. Het is met name geschikt om, eventueel verdund met wat water, verse wonden te reinigen alvorens de wond in te smeren met een wondhelende creme.

Espree Wound Cream

De verzachtende wondcreme van Espree gaat kauwen, bijten en likken tegen en herstelt de huid bij wondjes, kloofjes, hot spots en andere beschadigingen. Deze creme bevordert de celgroei van de huid wat zorgt voor een sneller herstel van de wond. Hoewel deze creme lekker ruikt is de smaak zeer bitter. Het wordt dan ook door het merendeel van de honden en katten als verschrikkelijk vies ervaren. Espree Wound Cream kan hierdoor zeer goed worden ingezet bij wonden die niet genezen doordat de hond of kat de wondzalf continu oplikt voordat deze zijn werk heeft kunnen doen. Espree Wound Cream is eveneens beschikbaar in een verpakking voor paard en pony.

Wondcreme van de Groene Os

De Wondcreme van de Groene Os bestaat onder andere uit honing, propolis en colloidaal zilver, bestanddelen die allen helpen beschadigd weefsel en huid te herstellen. Het kan onder andere worden ingezet bij bacteriele-, virale- en schimmelinfecties, ontstekingen, slecht genezende wondjes, smetplekken, maar ook bij (ernstig) trauma. Wondcreme werkt bloedstelpend en minimaliseert de vorming van wild vlees en littekenweefsel. Het verzacht de pijn, voedt en beschermt de huid en houdt deze soepel en elastisch.

Littekencreme

Littekencreme bevat onder andere Pelargonium graveolens, Wheat Germ Oil, Acid sorbicum en Methyldibromo glutaronitrile. Deze creme wordt ingezet voor de behandeling van littekens.

Inwendig

Puur Trauma bij ongelukjes

Puur Trauma kan worden ingezet bij trauma’s en blessures. Na verrekking, kneuzing, verdraaiing, bloeduitstorting, spierscheuring of bij mentaal trauma en schrik, bijvoorbeeld na een aanrijding, zorgt het voor een sneller herstel. Puur Trauma stimuleert de resorptie van (wat grotere) bloeduitstortingen waardoor de zwelling en dus ook de pijn sneller afneemt en het bevordert het herstel van gekneusd weefsel. Ook in acute situaties waarbij sprake is van shock kan Puur Trauma ingezet worden om het dier tot rust te laten komen.

Zowel in- als uitwendig

Traumeel

Dit homeopathische geneesmiddel wordt toegepast als breedspectrum antiflogisticum bij kwetsuren en trauma zoals breuken, distorsies en luxaties, contusies, verbrandingen, post operatieve en posttraumatische weefselzwellingen en hematomen. Ook kan Traumeel worden ingezet bij ontstekingsprocessen zoals, abcessen, anaalklierontsteking, of dermatiden. Daarnaast werkt Traumeel effectief bij ontstekingen en met ontsteking gepaard gaande degeneratieve processen, in het bijzonder van het steun- en bewegingsapparaat zoals artritis, tendovaginitis of bursitis. Traumeel is verkrijgbaar in ampullen en druppels voor inwendig gebruik, voor uitwendig gebruik kan de zalf of gel ingezet worden.

All Septicum

All Septicum werkt stimulerend op het immuunsysteem en op de aanmaak en activiteit van de fagocyten, hierdoor wordt het vermogen tot het onschadelijk maken van bacterien, virussen en schimmels bevorderd. Inwendige toediening werkt ontstekingswerend, met name op de slijmvliezen van de luchtwegen, maag en darmen. Het stimuleert de organen om afvalstoffen af te voeren. Uitwendige toediening heeft een ondersteunend effect op wondbehandeling en schimmelinfecties. Het trekt vuil uit de wond en werkt sterk reinigend.