Artrose en Artritis bij paarden

Artrose en Artritis

Artrose en Artritis bij paarden

De meeste paarden zijn net topsporters: ze moeten veel en intensief bewegen gedurende een korte periode. Dit heeft vaak tot gevolg dat pezen, spieren en gewrichten snel slijten en artrose of artritis kan ontstaan. Artrose hoeft niet altijd te ontstaan ten gevolge van een over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat; ook erfelijkheid, verkeerde voeding, onzorgvuldige fokkerij of trauma kan artrose veroorzaken. Waar artrose een aandoening is die voornamelijk ongemak en stijfheid veroorzaakt, gaat artritis vaak gepaard met pijn. In beide gevallen is het raadzaam het paard op een natuurlijke manier te ondersteunen met Glucosamine complex.

Over Glucosamine en de verdere bestanddelen die een goed glucosamine complex zou moeten bevatten is al veel geschreven. Vaak is het onduidelijk wat er precies in zit, in welke verhoudingen en, wellicht wel het allerbelangrijkst, in welke vorm deze bestanddelen in het preparaat zijn verwerkt. Reden temeer om de feiten wat betreft glucosaminecomplex van de Groene Os, eens op een rijtje te zetten en te vergelijken met overige glucosaminepreparaten die op de markt zijn voor paarden.

Glucosaminecomplex bij Artrose

De belangrijkste functie van glucosaminecomplex is het aanmaken van proteoglycanen. Deze proteoglycanen vormen, samen met water, het meest belangrijke bestanddeel van de gewrichtsvloeistof, die de gewrichten en het kraakbeen soepel houdt. Het glucosaminecomplex van de Groene Os bevat een complete combinatie van elkaar aanvullende stoffen:

Glucosaminesulfaat

Glucosaminesulfaat is onmisbaar voor de aanmaak van bindweefselstructuren in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van gewrichten, banden, kapsels en huid en stimuleert de aanmaak van kraakbeen. Daarnaast is het een bouwsteen van smeervloeistoffen in de gewrichten, slijmvliezen en het oog. Ook heeft het ontste-kingswerende eigenschappen, het blokkeert ontstekings-bevorderende mediatoren.

Chondroïtinesulfaat

De werking van het Glucosaminesulfaat komt het beste tot uiting in combinatie met chondroïtinesulfaat, één van de belangrijkste bestanddelen van kraakbeen, banden en botten. Het gaat de afbraak van kraakbeen tegen en dient tevens als bouwsteen voor nieuw kraakbeen. Ook verhoogt dit sulfaat het gehalte aan hyaluronzuur, wat als smeermiddel werkt in de gewrichten. Daarnaast blokkeert het enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van kraakbeen. De Groene Os maakt gebruik van chondroïtinemoleculen met een zeer laag moleculair gewicht., wat de opname groter dan 90% maakt.

Calcium- & Magnesiumcitraat

Naast Glucosamine- en Chondroïtinesulfaat bevat de Glucosaminecomplex van de Groene Os calcium- en magnesium in citraatvorm, welke een goede bouwsteen vormen voor de botten en gewrichten. Ook het bindweefsel maakt hier voor zijn opbouw gebruik van. Magnesium werkt tevens ontspannend op de spieren en biedt daardoor verlichting bij pijn. Het Glucosaminecomplex van de Groene Os bevat een organische calcium- en magnesiumverbinding wat het lichter verteerbaar en daarmee makkelijk opneembaar maakt. Doordat deze organische verbindingen lichaamseigen zijn, vormen ze tevens geen belasting voor het dier.

MSM

Methyl Sulfonyl Methaan, oftewel MSM is een organische zwavel en leverancier van de belangrijkste zwavelverbindingen in het lichaam. Deze verbindingen zijn nodig voor de aanmaak van collageen en keratine en helpen tevens bij de opbouw van het kraakbeen. Samen met Magnesiumcitraat bevordert het de celstofwisseling. Ook heeft het een pijnstillend effect op de spieren en gewrichten en gaat het ontstekingen tegen.

Ascorbinezuur

Ascorbinezuur, of Vitamine C, is onmisbaar voor de aanmaak van bindweefsel en kraakbeen en remt de afbraak van glycosaminoglycanen. Het is tevens van belang voor de opname van de weefselvormende aminozuren. Ook verbetert het de opname van de calcium en magnesium en de werking van de glucosamine en chondroïtine.

Glucosaminecomplex Speciaal bij Artritis

Naast de Glucosaminecomplex, is er de Glucosa-minecomplex speciaal die ingezet kan worden bij pijnlijke ontsteking in de gewrichten. Naast de gunstige eigenschappen van de Glucosamine- complex, heeft de Speciaal een nóg sterkere ontstekingsremmende werking. De toegevoegde Boswellia gaat ontstekingen tegen en werkt herstellend op de slijmhuid. Niacinamide stimuleert de stofwisseling en is van belang voor de productie van energie. N-Acetyl-cysteïne is een krachtig antioxidant met een aangetoonde bescherming tegen een groot aantal toxische stoffen evenals een slijmoplossende werking. De Glucosaminecomplex Speciaal wordt voor het beste resultaat ingezet met de Teunisbloemolie. Wanneer de pijn is verdwenen kan worden overgegaan op de normale Glucosa-minecomplex.

Klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek naar de werkzaamheid van Glucosaminecomplex van de Groene Os heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd: In alle gevallen zorgde de Glucosamine ervoor dat stijfheid na stalrust en kreupelheid aan het begin van de arbeid aanzienlijk verbeterde. Feitelijk werkte de toediening van Glucosaminecomplex in alle gevallen van kreupelheid, ook langdurige, snel en effectief. Ook meldden veel eigenaren dat hun paard na 3 maanden vriendelijker en vrolijker was. Er waren 14 paarden die door de artrose geen wedstrijden meer konden rijden. Na 3 maanden Glucosaminecomplex van de Groene Os toegediend te hebben gekregen konden 4 paarden weer aan wedstrijden meedoen. Bij 4 paarden was zelfs op korte termijn euthanasie gepland, dit was na gebruik van de Glucosaminecomplex van de Groene Os niet meer nodig.

Vergelijking met andere merken

Er zijn verschillende redenen waarom het Gluco-saminecomplex van de Groene Os voor Puur Natuur als beste uit de test komt na vergelijking met andere merken:

● Een groot aantal merken is te eenzijdig qua samenstelling, deze bevatten bijvoorbeeld geen MSM, of calcium- magnesiumcitraat, maar alleen chondroïtine of glucosaminesulfaat en dat vaak niet eens in de best opneembare (organische) vorm. Veelal moeten de bestanddelen van deze preparaten eerst nog worden omgezet in glucosamine wat de opname niet ten goede komt. Glucosaminecomplex van de Groene Os bevat alle benodigde bestanddelen in de best opneembare, organische, vorm en is daarmee een van de meest complete glucosaminepreparaten.

● Een groot aantal merken biedt het complex aan in tabletvorm. Deze tabletten bevatten veel onnodige hulpstoffen die nodig zijn voor het slaan van het tablet. De Groene Os biedt een glucosamine-complex in poedervorm, dat alleen bestaat uit organische verbindingen die ook daadwerkelijk een functie hebben en voegt geen onnodige vul- of bindmiddelen toe.

● Een aantal middelen biedt de werkzame stoffen aan in de vorm van gelatine. Om de werkzame stoffen hieruit te halen moet het eerst worden omgezet, het resultaat hiervan is veelal matig. Ook bevatten veel middelen anorganische verbindingen die belastend kunnen zijn voor het lichaam.

● Een aantal complete middelen beroept zich op een zeer gunstige prijs per dag. Echter, de aangeraden dosering van deze middelen ligt veelal erg laag wat inderdaad de prijs drukt, maar tevens de hoeveelheid werkzame stoffen die het dier binnenkrijgt omlaag haalt. Wanneer de hoeveelheid werkzame stoffen per dag in relatie tot de prijs wordt bekeken, biedt de Groene Os een van de voordeligste glucosaminecomplexen.

● Tegenwoordig worden er diverse voeders die Glucosamine en/of Chondroïtine bevatten aan-geboden. In supplementvorm kan de dosering echter nauwkeurig worden aangepast aan het functioneren van het dier, iets wat met dergelijke voeders onmogelijk is.

Referenties: - Alan R. Gaby, MD. Natural Treatments for Osteoarthritis. Altern Med Rev, 1999: 4(5):330-341. · Bruyere O, Pavelka K, Rovati LC, et al. Glucosamine sulfate reduces osteoarthritis progression in postmenopausal women with knee osteoarthritis: evidence from two 3-year studies. Menopause. 2004;11:138-143. · Crolle G, D’Este E. Glucosamine sulfate for the management of arthrosis: a controlled clinical investigation. Curr Med Res Opin. 1980;7:104–109. · D’Ambrosio E, Casa B, Bompani R, et al. Glucosamine sulphate: a controlled clinical investigation in arthrosis. Pharmatherapeutica. 1981;2: 504–508. · Drovanti A, Bignamini AA, Rovati AL. Therapeutic activity of oral glucosamine sulfate in osteoarthrosis: a placebo-controlled double-blind investigation. Clin Ther. 1980;3:260–272. · Drs B.J.F. van den Bemt en prof. dr J.J. Rasker. Glucosamine en chondroïtine bij artrose. Geneesmiddelenbulletin: 2005. · Houpt JB, McMillan R, Wein C, Paget-Dellio SD (1999). Effect of glucosamine hydrochloride in the treatment of pain of osteoarthritis of the knee. The Journal of Rheumatology: Nov;26(11):2294-7. · Noack W, Fischer M, Forster KK, et al. Glucosamine sulfate in osteoarthritis of the knee. Osteoarthritis Cartilage. 1994;2:51–59. · Pavelka K, Gatterova J, Olejarova M, et al. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002;162:2113-2123. · Qiu GX, Gao SN, Giacovelli G, et al. Efficacy and safety of glucosamine sulfate versus ibuprofen in patients with knee osteoarthritis. Arzneimittelforschung. 1998;48:469–474. · Rashad S. Revell P, Hemingway A, et al. Effect of non-steroidal anti-inflammatory drugs on the course of osteoarthritis. Lancet 1989; 2:519-22. · Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine syphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo- controlled clinical trial. Lancet 2001; 357:251-6. · Rindone JP, Hiller D, Collacott E, et al. Randomized, controlled trial of glucosamine for treating osteoarthritis of the knee. West J Med. 2000;172:91–94. · Thie NM, Prasad NG, Major PW. Evaluation of glucosamine sulfate compared to ibuprofen for the treatment of temporomandibular joint osteoarthritis: a randomized double blind controlled 3 month clinical trial. J Rheumatol. 2001;28:1347–1355.
Bron: NML