Een goed voorbereiding voor gezonde staart en manen bij zomereczeem

De voorbereiding voor gezonde staart en manen

Staart- en maneneczeem

Paarden met staart- en maneneczeem (SME) hebben met name in het voorjaar en de zomer last van jeuk. Dit wordt veroorzaakt doordat deze paarden allergisch zijn voor zeer kleine mugjes ook wel knutten of Culicoides genoemd. Vooral de staart en manen jeuken maar ook onder de buik en op het hoofd kan het paard veel jeuk hebben. De ernst van de aandoening varieert; sommige paarden schuren tot bloedens toe en andere paarden zijn een beetje kriebelig. SME kan lastig te behandelen zijn. De meeste middelen bestrijden de symptomen en één medicijn bestaat er niet tegen.

 

Draineren

Draineren stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Bestanddelen zoals Betula alba en Equisetum arvense werken diuretisch. Cynara scolymus heeft choleretische en hepatoprotectieve eigenschappen. De spijsverteringsfunctie wordt gestimuleerd door Hydrastis canadensis, deze stimuleert de aanmaak van speeksel, gal en spijsverteringsenzymen. De Viola tricolor reinigt het lymfestelsel en werkt effectief bij jeukende huidaandoeningen. Daarnaast voorkomt het de opslag van nieuwe afvalstoffen. Wanneer het lichaam vrij is van afvalstoffen kan het immuunsysteem beter functioneren en verminderen allergieën. Bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig een drainagekuur te geven. Een drainagekuur duurt gemiddeld drie weken. Om staart- en maneneczeem goed aan te pakken is het raadzaam om de behandeling te starten met een drainagekuur.

Bestrijding van de Culicoïdes robertii mug en de jeuk

De Cullicoïdes robertii mug veroorzaakt staart- en maneneczeem. Staart- en maneneczeem uit zich wanneer paarden allergisch zijn voor het speeksel en steken van deze mug. Het dagelijks toedienen van een verdunde dosering van Ledum palustre, Galphimia glauca en Cardiospermum maakt paarden beter bestand tegen de steken van de mug zodat er geen overdreven sterke afweerreactie meer volgt. Deze bestanddelen werken
jeukstillend, desensibiliserend en anti-allergisch. Voor een optimaal effect is het noodzakelijk de behandeling consistent en onafgebroken uit te voeren tussen maart en november. Ervaring heeft geleerd dat gedurende het eerste jaar dat deze bestanddelen worden toegediend, de symptomen veelal sterk verminderen. Dit patroon zet zich door, zodat aan het einde van het tweede seizoen de behandeling vaak kan worden beëindigd.