Hoefproblemen

 

- veterinair protocol voor hoefsmeden - 

Hoefproblemen

´Een goed paard is zo goed als zijn hoeven` is een welbekend gezegde. En dat is ook zo. Een paard draagt alles op vier hoeven en daarmee zijn de hoeven een van de belangrijkste onderdelen van het paard. Wanneer er aan één of meer van de hoeven iets mankeert, dan loopt het paard minder soepel of soms helemaal niet meer. De aandoeningen aan de hoeven kunnen divers zijn; hoefbevangenheid, hoefkatrolontsteking, rotstraal, brokkelhoeven… In veel gevallen bieden de producten van Puur Natuur uitkomst. Ook een goed stalmanagement is van wezenlijk belang bij het voorkomen en bestrijden van hoefproblemen. Span het paard niet achter de wagen en voorkom problemen!

 

 

De aanpak

De meest effectieve aanpak is afhankelijk van de specifieke aandoening. Hieronder volgt dan ook een kort overzicht van de meest belangrijke hoefaandoeningen en de stappen die ondernomen kunnen worden. Na deze verschillende stappen-plannen vindt u een beschrijving van de genoemde middelen, hun bestanddelen en hun werking.

 

Hoefbevangenheid

Stofwisselingsproblemen en/of ziekte zijn de meest belangrijke oorzaken van hoefbevangenheid. Hierdoor ontstaan gifstoffen die de verbinding tussen de wandopperhuid en lederhuid verbreken, dit is wat de pijn veroorzaakt. In het geval van hoefbevangenheid kan het volgende stappenplan gevolgd worden:

 

1. Reinigen met Drainage Compositum om de overdaad aan afvalstoffen af te voeren.

2. De darmflora herstellen met Probio Forte.

3. De leverfunctie stimuleren met Levercompositum.

4. De doorbloeding in de hoef  reguleren met Podo Complex

5. Lokaal de pijn verminderen door het smeren van Multi Milk op de kroonrand.

 

Uiteraard is het van belang de oorzaak van de hoef-bevangenheid aan te pakken. Bijvoorbeeld door het voedings-patroon te veranderen of eventuele ziektes aan te pakken.

 

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking is een ontsteking van het straalbeen, de slijmbeurs en/of de diepe buigpees. Het stappenplan:

 

1. De doorbloeding van de ondervoet en hoef stimuleren met Podocomplex en Secale cornutum C200.

2. Artritis verminderen met Glucosamine Complex Speciaal in combinatie met Teunisbloemolie, om ontstekingen te remmen.

3. Lokaal de pijn verminderen door het insmeren van de kroon-rand met Multi Milk.

 

Hoefzweer

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid die kan ontstaan doordat vuil door de hoef naar binnen dringt, bijvoorbeeld door een beschadigde zool of wand.

 

1. De zwelling in de hoef  tegengaan met Hoefcompositum en All Septicum (inwendig).

2. Hepar Sulfuris D12 toedienen om het abces versneld te laten rijpen en Myristica sebifera D2 om het abces versneld te laten openbreken.

 

 

Rotstraal

Rotstraal is een ontsteking van de straal waarbij een stinkend ontstekingsvocht wordt gevormd. Het is een bacteriële infectie.

 

1. Drainage Compositum om het lichaam te reinigen.

2. All Septicum toedienen om ontstekingen te remmen.

3. Hoef Compositum om de groei van de hoef te bevorderen en de doorbloeding te stimuleren.

4. Uitwendig deppen met All Septicum om de wondgenezing te bevorderen.

 

Brokkelhoeven

Brokkelhoeven zijn het gevolg van een slechte hoornkwaliteit, of een slecht groeiende hoef.

 

1. Hoef Compositum bevordert de groei en stimuleert de doorbloeding van de hoef, eventueel aangevuld met Lever Compositum in ernstige gevallen.

2. Toedienen van Multi-vitaminen & Mineralencomplex Sport om eventuele tekorten aan te vullen en de stofwisseling in de hoef te verbeter

 

 

All Septicum

All Septicum is een tonicum dat stimulerend werkt op het immuunsysteem en op de aanmaak en de activiteit van fagocyten, wat het vermogen tot het onschadelijk maken van bacteriën, schimmels en virussen bevordert. Ook ondersteunt het de lever bij de afvoer en verwerking van afvalstoffen. Het werkt sterk weerstandopbouwend en is zeer effectief bij chronische ontstekingen. All Septicum kan zowel in- als uitwendig worden ingezet.

 

Drainage Compositum

Drainage compositum stimuleert de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren, en beter te functioneren. Dit is van essentieel belang bij sommige hoefproblemen, aangezien deze veelal ontstaan ten gevolge van een overdaad aan afvalstoffen elders in het lichaam. Een drainagekuur stimuleert het lichaam om aanwezige afval-stoffen sneller uit te scheiden waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.  Drainage Compositum bevat de volgende ingrediënten:

 

-   Ribes Nigrum, een  bereiding uit jonge knoppen van de zwarte bes, heeft een ontstekingsremmende werking.

-   Bardana stimuleert de gal- en leverwerking, werkt bloedzuiverend en verdrijft afvalstoffen.

-   Centaurium stimuleert de galwerking en Juniperus de nierwerking.

-   Carduus marianus herstelt de leverfunctie.

-   Solidago virga aurea werkt reinigend op de nieren en heeft een vochtafdrijvende functie.

 

Na een drainagekuur kan een ´schone start´ worden gemaakt.  In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen.

 

Glucosamine Complex Speciaal

Glucosamine Complex Speciaal  levert onder andere bouwstof-fen die bijdragen aan een snelle hoornontwikkeling wat van belang is bij het herstel van hoefproblemen. Tevens werkt het ontstekingsremmend. Voor een uitgebreid overzicht van de bestanddelen en de werkzaamheid van dit complex verwijzen wij u naar ons uitgebreide protocol ‘Artrose en artritis bij paarden’.

 

Hoef Compositum

Hoef Compositum zorgt voor een goede doorbloeding van de hoef, wat essentieel is voor een gezonde hoornontwikkeling. De Biotine en Silicea in dit compositum zorgen beiden voor deze doorbloeding. Glucosamine- en chondroïtinesulfaat zorgen voor collageenvorming en de aanmaak van proteoglycanen, beide bouwstoffen voor het hoorn. Een tekort aan collageen en proteo-glycanen maakt de hoef vatbaar voor infecties en ontstekingen en  gaat een spoedig herstel van de hoef tegen. De Traditioneel Chinese Geneeskunde stelt een gebrek aan lever- en galenergie verantwoordelijk voor hoefproblemen. De leverenergie heeft zijn uitwerking op de haren, ogen, nagels, hoeven en lever. Deze laatste is van zeer groot belang voor gezonde hoeven. Paardenbloem, Duizendguldenkruid, Artisjok en Mariadistel zijn onder andere van invloed op de leverenergie. De MSM maakt de celwanden doorlaatbaar en elastisch, waardoor voedingsstoffen makkelijker de cel in kunnen en gifstoffen de cel makkelijker kunnen verlaten. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en is het een uitstekende zwaveldonor.

 

Lever Compositum

Dit compositum stimuleert de lever en galfunctie. Zoals eerder aangegeven is een goede lever- en galenergie van groot belang voor een gezonde conditie van de hoeven. Lever Compositum bevat:

 

- Cynara en Carduis marianus: bevorderen zowel de  productie als de afbraak van gal en hebben daarnaast leverbescher-mende eigenschappen.

- Cynara, Carduus marianus, Chelidonium: helpen bij overbelasting van de lever veroorzaakt door toxische stoffen.

Deze kruiden zorgen voor een goede spijsvertering door het functioneren van de lever te stimuleren.

- Cynara, Carduus marianus, Chelidonium, Taraxacum en Centaurium: stimuleren de galwerking waardoor de spijs vertering geoptimaliseerd wordt.

- Angelica en Calamus: stimuleren de maagwerking voor een optimale spijsvertering.

- Uncaria tomentosa:  zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen uit de lever worden afgevoerd.

 

Multi Milk

Multi Milk is een wrijfmiddel bestaande uit verschillende stoffen als Glucosaminesulfaat, Chondroïtinesulfaat, Arnica, Calendula, Millefolium en Bellis die allen uitwendig de pijn verzachten en de zwelling en ontsteking tegengaan. Tevens stimuleert het de doorbloeding en de stofwisseling van de hoef van buitenaf.

 

Podocomplex

Podocomplex kan ter ondersteuning worden ingezet bij paarden en pony’s met acute of chronische hoefbevangenheid. Hoef-bevangenheid kan verschillende oorzaken hebben, maar in alle gevallen is er sprake van een verstoorde stofwisseling. Hierdoor ontstaat er een verstoring in de bloedvoorziening van de hoef en uiteindelijk ook een ontsteking van de lederhuid van de hoef. Podocomplex bevat een verdunning van het extract van Nux vomica, Ledum palustre, Ginkgo biloba en Arnica montana. De eigenschappen per ingrediënt:

 

 

-  Nux Vomica bevat de alkaloïden strychnine en brucine.

Deze stoffen bevorderen de darmbewegingen, waar-door eventueel opgenomen giftige stoffen of een overmaat aan voer minder goed worden opgenomen en sneller uit het lichaam verdwijnen. Tevens ver-beteren de alkaloïden in Nux Vomica de door-bloeding van de lichaamsuiteinden. Hierdoor kunnen afvalstoffen vanuit de hoef beter worden afgevoerd.

-  Ledum palustre zorgt voor een verbeterde afvoer van afvalstoffen. Ook Ledum verbetert de doorbloeding van de lichaamsuiteinden (waaronder de hoef).

-  Ginkgo biloba bevat ginkolides. De ginkolides stimuleren de bloedcirculatie, omdat ze ervoor zorgen dat de bloedvaten zich verwijden. Daarnaast helpen ze het ontstaan van bloedpropjes (stolsels) te voorko-men. Dit zorgt dat er in de haarvaten minder stolsels vastlopen, waardoor de haarvaten minder snel beschadigen. Ook hebben de ginkolides een onstekingsremmende werking. De flavonen in Ginkgo biloba beschermen de haarvaten tegen beschadigingen en het doorlekken van vocht, waardoor er minder vocht tussen de hoornschoen en lederhuid komt.

-  Arnica montana werkt ontstekingsremmend en zorgt dat de haarvaten zich verwijden, waardoor de doorbloeding in de hoef wordt verbeterd.

 

Probio Forte

Probio Forte bestaat uit goede darmbacteriën die de darmflora opbouwen, waardoor voedingsstoffen beter wor-den opgenomen en de spijsvertering soepel verloopt, wat onontbeerlijk is voor een sterk immuunsysteem. Goede bacteriën maken:

  • azijnzuur dat de groei van schimmels, gistcellen en bepaalde ongunstige bacteriën remt
  • antistoffen die het immuunsysteem ondersteunen
  • korte vetzuurketens, van belang voor het herstel en onderhoud van de darmwand
  • enkele B-vitaminen (waaronder foliumzuur en B1, B3, B6, B12)
    • vitamine K
    • spijsverteringsenzymen

 

Probio Forte bestaat uit negen bacteriestammen en bevat 1 miljard levensvatbare kiemen per gram.

 

Teunisbloemolie

Het GLA (gamma linoleen zuur) uit teunisbloemolie gaat ontstekingen tegen en is daarom de aanvulling op de 'Glucosamine complex speciaal'. Ook bij gevoelige en/of dunne zolen kan Teunisbloemolie wordne ingezet.

 De poly-onverzadigde vetzuren uit de Teunis-bloemolie zijn de bouwstenen van de celmembramen en precursoren van de protaglandines. Het ondersteunt de soepelheid en elasticiteit van de huid en beïnvloedt de neurotransmittervrijzetting in de hersenen, hetgeen een positieve verandering van de motoriek kan bewerkstelligen

 

Referenties:

 

- Fuller, R. Probiotics in man and animals. Journal of Applied  Bacteriology.1989 May;66(5):365-78.

- Harbige L.S. Dietary n-6 and n-3 fatty acids in immunity and autoimmune disease. Proc Nutr Soc. 1998. Nov; 57(4): 555-62

- Lloyd, D., and Thomsett, L.R. (1989). Essential Fatty Acid Supplementation in the Treatment of Canine Atopy: A Preliminary   Study. Veterinary Dermatology. 1989. 1: 41-44.

- Vachon AM, McIlwraith CW, Powers BE, McFadden PR, Amiel D. Morphologic and biochemical study of sternal cartilage auto grafts for resurfacing induced osteochondral defects in horses.

  Am J Vet Res. 1992 Jun;53(6):1038-47.