Vraag en antwoord eczeemdekens

 

1. Wanneer moet ik beginnen met de eczeemdeken?

Ga na wanneer het eczeem het afgelopen jaar begon en probeer dit jaar die periode voor te zijn door de deken tijdig te gebruiken. Tracht dus voorafgaand aan het eczeemseizoen al gebruik te maken van de deken. Gebruik van de deken terwijl het paard al aan het schuren is, levert geen ideale situatie op.

Houd er echter rekening mee dat het weer en de conditie van het paard van invloed kunnen zijn op de beginperiode van het eczeem. Als niet precies bekend is wanneer het eczeem het afgelopen jaar begon, houd het paard dan goed in de gaten. Zodra het schuren, jeuken en rollen begint, is het belangrijk de deken direct aan te doen.

 

2. Wat moet ik doen als mijn paard de eczeemdeken (voor de eerste keer) aanheeft?
Als het paard voor de eerste keer een eczeemdeken draagt, is het belangrijk dat het paard de eerste dagen goed in de gaten wordt gehouden. Loop een stukje samen met het paard meteen nadat het zijn of haar nieuwe outfit draagt. Het paard moet aan de deken wennen en deze accepteren. Normaal gesproken is het paard snel gewend aan de deken, ervaart het zelfs als een ‘bevrijding’ de deken te kunnen dragen: eindelijk verlost van de vliegen!

 

3. Waar moet ik rekening mee houden wanneer mijn paard een eczeemdeken draagt?
Van belang is dat de wei en de accommodatie van het paard zoveel mogelijk ontdaan worden van zaken waar de deken aan kan blijven hangen, waardoor bijvoorbeeld scheuren ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal één maal per dag wordt nagegaan of de deken nog goed zit. Haal het paard regelmatig onder de deken vandaan, even frisse lucht is altijd fijn voor het paard (zie ook vraag 6)! Let op dat er geen stukken band en of riempjes los blijven hangen aan de deken na dat alle gespen en banden correct zijn bevestigd. U kunt de eventuele “overtollige” stukken band en/of riempjes om het gebruikte band heen wikkelen.

 

4. Hoe reageren andere paarden op een paard dat de eczeemdeken draagt?
Ieder paard en elke kudde is uniek, de reacties kunnen dus verschillend zijn. Vaak gaat het echter als volgt: de meeste paarden in een kudde komen even kijken bij het paard dat voor het eerst de deken draagt. De paarden die in een kudde staan, worden doorgaans als vanouds geaccepteerd. Wanneer een merrie een veulen heeft dan levert dit ook geen problemen op met het drinken. Als een merrie gedekt wordt, is het van belang dat een paard uitsluitend een halsdeken draagt en geen bodydeken. Een bodydeken kan in de weg zitten en van een halsdeken zal een hengst zich doorgaans weinig aantrekken.


5. Hoe lang gaat een Ivanhoe eczeemdeken mee?
Dit is niet goed te voorspellen. De levensduur is onder meer afhankelijk van de aard van het paard. Een rustig paard zal minder schade aan de deken veroorzaken dan een paard dat veel speelt. Daarnaast is de accommodatie en de weide bepalend voor de levensduur, een accommodatie en hekwerk met weinig scherpe randen, hoeken en objecten zal bijdragen aan een langere levensduur.

 

6. Hoe moet ik mijn Ivanhoe eczeemdeken onderhouden?
Regelmatig de deken uitkloppen (minimaal twee keer per week) zorgt ervoor dat de stof goed blijft ademen en na een regenbui weer snel droogt. Het wassen van de deken met een bepaalde regelmaat (maandelijks) is om dezelfde reden van belang. De deken kan gewassen worden in de wasmachine op 30 graden. Zodra de deken beschadigd is, is het raadzaam de schade zo snel mogelijk te herstellen, dit voorkomt dat de deken verder kapot gaat.

 

7. Is de eczeemdeken te herstellen wanneer hij schade heeft opgelopen?
De deken is bij normale schade zonder problemen te herstellen, de stof is relatief dun en kan daardoor met bijna alle huishoudelijke naaimachines worden hersteld. Van belang is echter wél dat de eenmaal ontstane schade zo snel mogelijk wordt hersteld; dit voorkomt verder uitscheuren van de stof. Er zijn reparatiesetjes te koop via www.stalapotheek.nl. In deze reparatiesetjes zit een lap IVANHOE stof, elastiekband (van 20 mm en 40 mm) en gespen (van 20 mm. en 40 mm).

 

8. Zijn de eczeemdekens van Ivanhoe Horse Equipment veilig?
Ivanhoe Horse Equipment besteedt de uiterste zorg aan de ontwikkeling en productie van haar halsdekens, bodydekens en hoofdkappen. Bij elke deken van Ivanhoe Horse Equipment wordt naast een gebruiksaanwijzing ook een veiligheidsinstructie meegeleverd. Daarin staat informatie over hoe u op een veilige manier kunt om gegaan met de Ivanhoe eczeemdekens.