< naar Voedingsstoffen vitaminen en mineralen op alfabet 

Zink

 

Inwendig
Zink is een in water oplosbaar mineraal dat in het lichaam verschillende functies vervult, de belangrijkste als bestanddeel van enzymen. Het is onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem en speelt een hoofdrol bij de groei en ontwikkeling. Zink is een heel belangrijk sporenelement dat onmisbaar is voor de huid, het hoorn, de nagels, de groei, de hormonen, geslachtsorganen, de genezing van wonden en de afweer tegen infecties. Zink heeft een stimulerende werking op de kraakbeensynthese.

Een tekort aan zink veroorzaakt een slechte groei, teveel hoefvorming en haaruitval. Een overschot veroorzaakt scheuren in de huid om de hoeven, stijfheid en gewichtsverlies. Tevens kan teveel Zink de opname van andere mineralen belemmeren. Basisbehoefte per 100 kilo lichaamsgewicht: 80 milligram.

Uitwendig
Zinkoxide wordt al tientallen jaren gebruikt in zalven, de bekendste variant is natuurlijk babybillenzalf. Een zinkzalf helpt herstellen, versterkt en beschermt de huid en legt een beschermend laagje. Dit laagje sluit de huid niet af, maar beschermt de huid wel tegen invloeden van buitenaf.